Cserépkályha


Bár még mindig sokan vannak, akikben a cserépkályha szó az avíttság érzetét kelti, szerencsére egyre bővül azoknak a köre, akik felismerték a cserépkályhával való fűtés számos előnyét. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy ez a fajta fűtési mód nagyon takarékos ( egy megfelelően méretezett és megépített kályha hatásfoka 85-90 % ), emellett az emberi szervezet számára a legegészségesebb is. Egy cserépkályhával fűtött lakásba belépve másfajta meleget érez az ember, mint a többi fűtési mód esetében. Ennek az az oka, hogy a cserépkályha a sugárzás és a konvekció (légfűtés) kombinációjának segítségével melegíti fel környezetét. Miközben tehát sugárzásával a közvetlen környezetének nyújt optimális komfortérzetet, addig a tágabb környezet számára a teljes légteret melegíti, a hideg-meleg levegő áramlása által okozott huzatérzet nélkül.

Cserépkályha

A cserépkályhákat alapvetően két fő csoportba, a hagyományos ill. a hőlégfűtéses cserépkályhák csoportjába sorolhatjuk. Mindkét fajta minden esetben egyedi tervezésű; az adottságok és igények figyelembe vételével a helyszínen készíti el a kályhaépítő mester. Az új anyagoknak és technikáknak köszönhetően szinte bármilyen elképzelés megvalósítható: igazodhat a cserépkályha színe és formája a lakás stílusához, a már meglevő berendezéshez, de cserépkályhánk domináns szerepe különleges kályhacsempék felhasználásával és egy meghökkentő formával tovább is fokozható.

A kályhacsempéből és samott téglából falazott kályhák jellemzően két fő részből, a tűztérből és a füstjáratból állnak. Ez utóbbiak gondoskodnak arról, hogy az égés során keletkező gázok a kéménybe, a hő pedig a kályha falához jusson. A hosszú füstjáratnak köszönhető, hogy a kéményen távozó füst nem magas hőmérsékletű, tehát energiahatékonyan, takarékosan fűtünk. Igény esetén az égési levegő is bevezethető a kályhába, így zárt rendszerű cserépkályhát kapunk. A viszonylag lassan, 2-4 óra alatt felmelegedő kályha fala megtartja a hőt és azt hosszú ideig, akár 16 órán keresztül sugározva adja le környezetének. Emellett a hagyományos cserépkályha konvekció útján is melegíti környezetét: a levegő felmelegszik a kályhacsempékkel borított felület mentén és felfelé száll, helyére pedig újabb mennyiségű hideg levegő áramlik. Ez a típusú kályha elsősorban sugárzásával melegít, ily módon optimális melegérzetet biztosít használójának, a kis légmozgás pedig különösen kedvező a porallergiában szenvedőknek.

Cserépkályhák képgaléria