Kemence, téglakályha


Kemence, téglakályha

Napjainkban szerencsére egyre több elhagyott tanya, öreg parasztház kerül olyan új tulajdonos kezébe, aki gondosan felújítja és élettel tölti meg a sokat megért falakat. Az újjászületett házakban természetesen valamiféle fűtőberendezésre is szükség van, ami akár egy kemence téglakályha is lehet.

A stílusosan kialakított környezetbe mi más illene jobban, mint a falusi, tanyasi házak “őshonos” tüzelőberendezése, a kemence téglakályha és a rakott tűzhely. Ezek éppolyan hatékonyan használhatók fűtésre, mint a hagyományos cserépkályhák.  A fűtést hatékonyabbá tehetjük és akár több helyiséget is fűthetünk a kemencével, téglakályhával, ha egy meleg víz előállítására alkalmas víztartályt építünk bele, az így nyert meleg vizet pedig a fűtőtestekhez csőrendszeren vezetjük el, azaz valójában központi fűtést valósítunk meg. Ezek a fűtőberendezések igen változatos formában és méretben jelenhetnek meg: készülhetnek hagyományos stílusban, de ölthetnek extrém formát is, egyedivé varázsolva ezzel egy modern hangulatú lakóteret. A sokféle technológia, az építésre és díszítésre felhasználható anyagok sokasága biztosítja az egyedi ötletek kivitelezését.

A kemencét, téglakályhát kombinálhatjuk tűzhellyel is, így egy berendezésként biztosítják a fűtés, a sütés és a főzés lehetőségét. A főzőlappal, sütővel, aszalókamrával készített hatalmas konyhai búbos kemencék mellett igen kedvelt volt egykor a rakott takaréktűzhely, amely a sütés, a főzés és a fűtés funkcióit a leghatékonyabb módon, egymaga végzi. Ezek a rakott tűzhelyek nemcsak vakoltan és fehérre meszelten, vagy hagyományos csempékkel rakva készülhetnek: külső megjelenésük manapság jószerivel csak a fantázia függvénye.

Előfordul, hogy – bármennyire is szeretnénk – a lakásban nem találunk helyet a kemence számára. Ekkor sem kell feltétlenül lemondanunk a saját sütésű, összetéveszthetetlen ízű és illatú ételek elkészítéséről: készíthetünk kültéri, akár grillezésre is alkalmas kemencét is.

Egy biztos: a családi, baráti összejövetelek, nagy beszélgetések vagy a csendes pihenés ösztönösen házi tűzünk lakhelye köré fog szerveződni – legyen az a kertünkben, a szobánkban vagy a konyhánkban – , hiszen a tűz fényének és melegének ellenállhatatlan vonzerejére adott válaszunk ősi örökségünk.

Kemencék, téglakályhák képgaléria