Kandalló


  Behavazott kertek és utcák, zúgó szél, csikorgó hideg odakint. A szobában kandalló, kellemes meleg. Pattog a tűz a kandallóban , körülöttünk a család vagy baráti társaság gyönyörködik a lángoló fahasábok látványában. Giccsesnek találja? Pedig sokak vágya. Ezért ma már szinte nem is épül úgy ház, hogy a lakás központi részére ne terveznének egy hangsúlyos tüzelőberendezést, többnyire a rejtett fűtőrendszer kiegészítésére.

Ugyan a kandallók sokak képzeletében elsősorban a hangulati elem szerepét töltik be, nem elhanyagolható szempont fűtőhatékonyságuk sem. Az alábbiakban a kandallók különböző fajtáit és azok működését tekintheti át rövid ismertetőmben, melynek célja, hogy Ön felmérhesse, lakásának adottságai milyen típusú kandalló megvalósítását teszik lehetővé.   Konkrét kérdéseire természetesen szívesen válaszolok bővebben is, hiszen egy kandalló végleges tervének elkészítéséhez számtalan lényeges kérdést kell tisztázni. Veszprém közelében, Herenden lévő bemutatótermemben a kályhacsempéket, kő- mintákat és a szellőző rácsokat is megtekinthetik. A bemutatóterem előzetes telefonos egyeztetés alapján tart nyitva.

Nyílt tűzterű kandalló

A kandallóknak ez az ősi típusa valójában egy “házikóba” ültette a tüzet: ízlés szerint rusztikus vagy kifinomult stílusú köpeny vette körül a lángokat, a füstöt pedig egy egyszerű kémény vezette el. Ez a fajta kandalló elsősorban egy meghatározó belsőépítészeti, lakberendezési elemként funkcionál, amelynek közelében a lehető legtermészetesebb módon  élvezhetjük a tűz látványát, a lángok megnyugtató hatását, ám fűtőhatékonysága mindössze kb. 20%-os, nem energiahatékony megoldás.

Zárt tűzterű kandalló

A zárható ajtóval felszerelt, fatüzelésű kandallók a nyílt tűzterű változatoknál hatékonyabb és energiatakarékosabb fűtést tesznek lehetővé, hiszen így sokkal kevesebb meleg levegő távozik el a kéményen keresztül. A tűz látványának élvezetéről sem kell lemondanunk, ha tűzálló üvegből készül kandallónk ajtaja.

 

   A mai modern, zárt kandallók nemesacélból vagy öntöttvasból, dupla fallal készülnek. A kb. 75 – 86%-os fűtőhatékonyságukat azáltal érik el, hogy a felmelegített levegőt légrácsokon keresztül áramoltatják a fűteni kívánt helyiség légterébe. A kandalló megvalósításának feltétele a saját kémény és a külső térből bevezetett, az égéshez szükséges levegő.

 

Kandallók képgaléria